Content

Nadat Helen Johnson in 2001 afstudeerde aan de School voor Journalistiek (Hogeschool Utrecht), richtte ze onder de noemer Text and the City een schrijfpraktijk op waarmee ze zich specialiseerde in een aantal genres:

Interview

Interviews

Omdat ik niet-aflatend geïnteresseerd ben in mensen en hun verhalen, wil ik interviews maken die ‘het verzamelen van quotes’ overstijgen. Damesblad esta (onder meer) gaf me een podium, hetgeen leidde tot de publicatie van tientallen diepte-interviews met Nederlandse cultuur- en mediamakers. Bekijk een voorbeeld.

Ook voor special interest– en customer magazines maakte ik met veel plezier interviews. Is er een medewerker in uw organisatie met unieke kwaliteiten die geportretteerd moeten worden? Heeft u een interview nodig dat uw gebied van expertise toegankelijker maakt voor een groot publiek? Mail me dan vooral.

columns

Columns

Vanwege mijn aangeboren liefde voor taal, schreef ik al vroeg graag en veel columns. Zo beschreef ik jarenlang mijn lotgevallen als startende ondernemer in vakblad Ondernemen! Met mijn column in Esquire probeerde ik de kloof tussen mannen en vrouwen te beslechten en op de Economie-pagina van dagblad De Pers analyseerde ik de uitdagingen van jonge carrièremakers. Bekijk een voorbeeld.

Columns en terzijdes schrijven is iets dat ik (gevraagd of ongevraagd) niet laten kan. Of het nu gaat om kantoorbenodigdheden (De Journalist), armoede in de VS (De Pers), chocoladeschappen in buurtwinkeltjes (blog), of het voorwoord van een CEO dat een ghostwriter kan gebruiken (vaak) – ik columniseer het graag.

artikelen

(Engelstalige) artikelen

Vanwege mijn tweetalige opvoeding, ben ik in staat artikelen zowel in het Nederlands als in het Engels te schrijven. Zo schreef ik bijvoorbeeld deze reportage voor HP/De Tijd, dit reisverhaal voor Columbus Travel en dit (Engelstalige) stuk voor het Amsterdamse cultuurmagazine Rush on Amsterdam.

Door mijn brede interesse en ontwikkeling kan ik over tal van onderwerpen schrijven. Kunst, cultuur en media zijn fields of expertise, maar ik schrijf ook graag over mens en maatschappij en put veel eer uit het ontsluiten van academische onderzoeken.

Dus of u nu redactionele bijdragen of commerciële kopij zoekt (Engels-, of Nederlandstalig), schroom niet uw vraag bij me neer te leggen.

TatC formule

Oprechte interesse 100%
Grondige research 100%
Goede gesprekken 100%
Made-to-match schrijfstijl 100%

Filosofie

Aan goede teksten zijn altijd goede gesprekken vooraf gegaan. Dat geldt uiteraard voor interviews, maar net zozeer voor reportages, columns en commerciële kopij.

Omdat ik graag integer te werk ga, onderzoek ik het te beschrijven thema grondig en hecht ik eraan geïnterviewden op hun gemak te stellen. Ik ben ervan overtuigd dat deze werkwijze – ongeacht het onderwerp en schrijfgenre – leidt tot kwaliteitsteksten, waar de oprechtheid in doorklinkt.

Enkele voorbeelden


 • Runner's World | Being Churandy Martina
  Runner's World | Being Churandy Martina
  Interview
 • Rush on Amsterdam 2009 | The world according to Cobra
  Rush on Amsterdam 2009 | The world according to Cobra
  Engelstalig
 • HP/DE TIJD 2000 | Masters of Disguise - Gilles de la Tourette
  HP/DE TIJD 2000 | Masters of Disguise - Gilles de la Tourette
  Reportage
 • Esta 2005 | De 7 deugden volgens Peter Heerschop
  Esta 2005 | De 7 deugden volgens Peter Heerschop
  Interview

Een greep uit de opdrachtgevers


Rush on Amsterdam
esta
Ondernemen!
De Pers
Villamedia Magazine
Esquire