Lips in Amsterdamland

De Han Lips-bespreking van Eus in medialand in Het Parool van afgelopen woensdag was een volmaakt voorbeeld van de hoofdstedelijke arrogantie waar Özcan Akyols geïnterviewden – terecht – bulten van krijgen.

Waar Eus in medialand de vervreemding tussen Randstedelingen en regiobewoners wil aankaarten, noemt de dienstdoende Lips het ‘geklaag’ als een caféhoudster uit Terneuzen stelt dat de bouw van de Nieuwe Sluis aldaar minder media-aandacht krijgt dan de Noord/Zuidlijn (want die laatste is volgens hem ‘toch echt interessanter’.)

Over het werk van (collega!) regiojournalisten van Tubantia laat hij zich maar wat graag laatdunkend uit (‘het nieuws van de dag was een opgepakte lingeriedief’) en aan geïnterviewde Seye Herke Brinkman refereert hij als de ‘bebaarde opperblokkeerfries’. Laat Jenny Douwes het niet horen. Lips strooit rijkelijk met polariserende termen als ‘karikaturen’ en ‘voorspelbaar’ om vervolgens de vlucht naar voren te kiezen met de slotzin: ‘Maar dat is vast weer een typische grachtengordelmening’.

Johnson kan alleen maar hopen dat Lips de mediabubbel die Akyol aankaart op gewiekste en schmierende wijze heeft willen helpen doorprikken. Maar daarvoor heeft hij Akyols programma niet aandachtig genoeg willen bekijken.