Over Text and the City

Text and the City is de schrijfpraktijk waarmee journalist en taalprofessional Helen Johnson sinds 2000 creatieve (Engels- en Nederlandstalige) content levert.

Achtergrond

Het begin van het nieuwe millennium, het jaar waarin mijn eerste tijdschriftenpublicaties verschenen, bracht ook de start van Text and the City met zich mee. Onder die noemer heb ik sindsdien voor tientallen printmedia interviews, reportages, columns en Engelstalige artikelen geschreven. (Onder meer voor: De Pers, de medische uitgeverij Benecke N.I., Esta, Esquire, Holland Horizon, HP/De Tijd, Reader’s Digest en Rush on Amsterdam.)

Ik groeide op bij een Engelse vader en Nederlandse moeder in Groningen, behaalde mijn diploma aan de School voor Journalistiek (Hogeschool Utrecht) in 2001 en besloot in 2014 mijn tweetalige achtergrond aan te wenden voor de professionalisering van het Engelse onderwijs op Nederlandse basisscholen.

Om dat te kunnen doen, behaalde ik in 2015 het door Cambridge University uitgegeven CELTA-certificaat (Certificate in English Language Teaching to Adults) en volgde ik de Post-HBO opleiding ‘Specialist Vroeg Vreemde Talen Onderwijs Engels’ aan het Theo Thijssen Centrum (HU). Datzelfde jaar richtte ik samen met Bianca Timman Little Acorns op – het onderwijsadvies en trainingsbureau waarmee we basisscholen parttime bijstaan bij de implementatie van early English.

Actief als leidinggevende in de journalistiek zal ik altijd blijven. Zo was ik van 2010 tot en met 2014 hoofdredacteur van Nieuwe Liefde magazine, van 2015 tot 2018 coördinerend eindredacteur van Runner’s World magazine en momenteel leid ik het ‘Compendium of Cultural Policies and Trends in Europe’; een internationaal samenwerkingsverband in de uitwisseling van cultuurbeleid.

Helen Johnson

Fotografie: Roos Kroes

Tijdpad

Mijn werkervaring en opleidingen op een rijtje:
 • Compendium

  2018 – Nu
  Executive Director Compendium of Cultural Policies & Trends

  Runner's world

  2015 – 2018
  Coördinerend eindredacteur Runner’s world

  Little Acorns

  2015 – Nu
  Co-Founder / Teacher trainer Little Acorns

  Text and the City

  2000 – Nu
  Text and the City

 • Specialist Vroeg Vreemde Talen Onderwijs

  2015
  Specialist Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (Post-HBO)
  Hogeschool Utrecht

  CELTA

  2015
  CELTA (Certificate English Language Teaching to Adults)
  British School Language Centre

 • Nieuwe Liefde

  2010 – 2014
  Hoofdredacteur Nieuwe Liefde

  Cursus Roman

  2014
  Cursus Roman
  Schrijversvakschool Amsterdam

 • Cursus Proza

  2013
  Cursus Proza
  Schrijversvakschool Amsterdam

 • Kunststof

  2007 – 2010
  Redacteur Kunststof Radio
  NPS

 • NOVA

  2001
  Redacteur Economie NOVA
  Vara/ NPS

  School voor Journalistiek

  1997 – 2001
  School voor Journalistiek
  Hogeschool Utrecht

Jaar actief
Opdrachtgevers
Markten
Oorspronkelijke talen